Software vernieuwen? Zo ga je slim te werk.

Iedere organisatie krijgt er mee te maken. Jaren geleden is er software in gebruik genomen en inmiddels is deze flink verouderd. Software is niet meegegroeid met de eisen en wensen van de gebruikers en voelt niet meer modern. Vaak wordt er een verouderde infrastructuur in stand gehouden om de software te kunnen gebruiken, met alle kosten en risico’s van dien. Maar, de software dient een doel en wordt nog dagelijks (met moeite) gebruikt. Dat zorgt voor flink wat frustratie. Het liefst zou je de software slim nabouwen. Een moderne versie, in een nieuw jasje, met vernieuwde functionaliteit. Maar hoe ga je slim te werk? 

Oude kernfunctionaliteit in een nieuw jasje?

We zien het regelmatig. Zo hebben we de afgelopen maanden bij een klant een applicatie vervangen die het reviewproces van documenten ondersteunt. Bij onze klant, actief in de hightech industrie, wordt veel technische documentatie opgesteld. Deze documenten doorlopen een reviewproces, dat ondersteund werd door een verouderde applicatie. Door de veroudering was er geen ondersteuning en doorontwikkeling meer mogelijk. Het proces is echter cruciaal en daarmee de oude tool ook. Samen hebben we een nieuwe applicatie gerealiseerd, één die de oude kernfunctionaliteit en nieuwe wensen combineert. 

Flexibel ontwikkelen binnen Mendix

Wat is ervoor nodig? De nieuwe applicatie is ontwikkeld in Mendix, een modern applicatieplatform. Met dit platform kunnen in hoog tempo applicaties worden gebouwd die direct voldoen aan de moderne standaarden. Zo is de beveiliging direct geregeld en kunnen makkelijk koppelingen met andere applicaties worden gemaakt. Ook is de applicatie flexibel zodat deze kan meegroeien met de organisatie en gebruikers. Maar alleen slimme technologie is niet de oplossing. Je hebt ook een slimme werkwijze nodig.

Onderzoek gebruikservaring 

Maar hoe pak je het aan? Een goed begin is het halve werk en het begin is in dit geval een goed ontwerp. Zonder een goede bouwtekening bouw je immers ook geen huis. We hebben daarom enkele workshops uitgevoerd met de eindgebruikers. Dit resulteerde in een visueel ontwerp waarin alle verwachtingen duidelijk zijn vastgelegd. Daarnaast zorgt het betrekken van de eindgebruikers voor draagvlak en bewustzijn. Vervolgens hebben we in korte sprints de software gebouwd, in nauwe samenwerking met de productowner. Hoe dit bouwproces precies werkt lees je binnenkort in een nieuwe blog.

Optimalisatie kansen

Wanneer de applicatie in productie is genomen begint er een nieuwe fase. Feedback van de gebruikers kan worden verzameld voor doorontwikkeling van de applicatie. Zo blijf je continu verbeteren. Maar er is meer! Op dit punt in het proces beschik je namelijk over een krachtig applicatieplatform én je eerste applicatie. Een krachtige basis op mee verder te bouwen. Er zijn ongetwijfeld andere processen of verouderde applicaties die slim ondersteund kunnen worden. Door deze stap voor stap ook op het platform onder te brengen, behaal je steeds meer voordeel, en verhoog je de mate van efficiëntie.  

Meer lezen over een stapsgewijs proces binnen software-ontwikkeling? Lees ook Visualisatie en ontwerp. Twee handen op één buik