Een scenario wat we vandaag de dag vaak tegenkomen: door te weinig developers en beperkte resources binnen de logistiek is er weinig ruimte voor innovatie. Maar dit is nog vaak een lastig gespreksonderwerp. Als organisatie kijk je naar oplossingen en wordt er met IT (af en toe) gespard over betere mogelijkheden voor de organisatie. Dat gesprek stopt al snel bij het eerste ‘technologische obstakel’. Wat de business wil? Dat is niet mogelijk. Of toch? De échte uitdaging gaat vaak minder over technologie en meer over onze communicatie erover.
Low-code adoptie: wel of niet bespreken?
Overweeg je om met low-code te werken? Wellicht zijn een aantal collega’s sceptisch en sommigen juist razend enthousiast over low-code. Maar wie heeft er gelijk? Er is geen passend antwoord, het beste scenario is afhankelijk van jouw organisatie en doelstellingen. Begin met een relevante vraag: hoe kan je het beste met elkaar in gesprek gaan over technologie? Over verandering? Het stellen van de juiste vraag is meestal lastiger dan het vinden van het juiste antwoord. Wat werkt beter? Welke oplossing is kostenbesparend? We praten vaak te weinig over wat de organisatie nu écht nodig heeft om processen te optimaliseren. In plaats daarvan komen we in een discussie sfeer terecht over technologie. Dat is jammer en werkt stagnerend voor je organisatie.
Low-code adoptie: IT en de business
Interne vooroordelen kunnen de perceptie van eenvoudige technologie zoals low-code flink beïnvloeden. Dit zorgt ervoor dat de adoptiecurve van innovatieve, gebruiksvriendelijke technologie zoals low-code afvlakt. Meestal door onwetendheid, men denkt dat low-code te simpel in elkaar steekt of te weinig flexibiliteit biedt voor krachtig maatwerk. Het tegendeel is waar, low-code brengt IT en de business namelijk bij elkaar. Technologie wordt ineens voor iedereen begrijpelijk met als gevolg dat doelstellingen (en mogelijkheden) veel tastbaarder worden.
Low-code adoptie: focus op mensen
Is low-code interessant voor jouw organisatie? Om deze vraag te beantwoorden heb je eerst een gebalanceerd perspectief nodig. Daarvoor heb je input nodig uit alle lagen van de organisatie, zo begrijp je beter hoe er in de praktijk gewerkt wordt met bepaalde systemen. We staren ons vaak blind op technologische obstakels, daarbij vergeten we het allerbelangrijkste in de organisatie: mensen. Een gesprek over elkaar en elkaars werkbelemmeringen, is dat niet veel makkelijker om te bespreken? Bespreek vaker met collega’s hoe de werkdag beter kan verlopen. Welke processen verlopen traag? Waar gaat het meeste tijd aan verloren? Op welke punten raakt men het meest gefrustreerd? Welke informatiestromen verlopen niet efficiënt?
Door meer in gesprek te gaan over de praktijk, over mens en proces, hebben we weer zicht op de organisatie. Pas daarna wordt helder wat de beste digitale stappen zijn en hoe technologie in je voordeel kan werken.
Onderzoeken of low-code bij jouw organisatie past?
Wij hebben jarenlange ervaring met het Mendix low-code platform en helpen je graag de juiste keuze te maken. Vraag een kosteloos consult aan.