Wellicht heb je je weleens afgevraagd welke voordelen low-code jouw organisatie kan bieden. Waar low-code tien jaar geleden nog exotisch was, hebben veel organisaties er inmiddels van gehoord en ook steeds vaker ervaring mee. Maar als je dat nog niet hebt, hoe bepaal je dan of het iets is voor jouw organisatie?
Programmeren of low-code?
Precies die vraag wordt ons vaak gesteld. Veel organisaties krijgen te maken met software op maat. Soms kleine stukjes maatwerk, soms omvangrijke applicaties. De traditionele manier van software ontwikkelen is op basis van programmeren, dus daar zijn we een beetje aan gewend. Waarom zou je dan low-code overwegen? Low-code platforms zijn ontwikkeld om een paar problemen op te lossen. Veel (maatwerk) softwareprojecten gingen in het verleden mis. Er was slechte communicatie tussen de eindgebruikers en de programmeurs, die beiden écht in verschillende werelden leven. Niet zo vreemd dus dat de communicatie moeizaam is. Projecten kostten daarnaast vaak veel meer dan gebudgetteerd, zowel financieel als qua doorlooptijd.
De waarde van low-code
Low-code is de oplossing voor beide problemen en biedt daarmee mooie voordelen. Met low-code platforms programmeer je geen software, maar modelleer je deze. In feite maakt de ontwikkelaar of consultant modellen (denk aan een flow chart), die vertaald worden naar software. Dat betekent onder andere dat je geen rastechneut meer nodig hebt om de software te programmeren. Wij zetten bijvoorbeeld bedrijfskundigen in om software te modelleren. Belangrijker: zij zijn ook in staat om het benodigde proces in kaart te brengen en succesvol met eindgebruikers samen te werken naar een succesvol eindresultaat. Het platform draagt hieraan bij doordat modellen voor eindgebruikers ook een stuk gemakkelijker te begrijpen zijn dan code. Dubbele winst, dus. Daarnaast zorgt low-code voor een enorme efficiëntieslag. In feite bouw je software door gebruik te maken van kleine bouwblokken, waardoor veel functionaliteit direct beschikbaar is. Hierdoor is de ontwikkeling gemiddeld zo’n 10x sneller dan traditioneel programmeren.
Low-code voor jouw organisatie
Low-code biedt allerlei voordelen ten opzichte van traditionele softwareontwikkeling. Maar low-code is niet alleen een manier van software ontwikkelen. Je haalt namelijk een platform in huis. Wanneer past dat bij jouw organisatie? We schetsen een paar scenario’s.
- Ontevredenheid bedrijfsapplicaties
Je eindgebruikers zijn ontevreden over de bedrijfsapplicaties. Veel bedrijfsapplicaties worden aangeschaft om lange tijd mee te gaan. Tegelijkertijd zijn ze vaak weinig flexibel en verouderen ze daardoor gaandeweg. Op termijn zorgt dit terecht voor frustratie. Met low-code bouw je in hoog tempo flexibele applicaties, zodat je vervolgens bij de tijd blijft. Hiermee lever je je eindgebruikers de ondersteuning die ze nodig hebben en verdienen. - Nieuwe software wensen
Er moet software ontwikkeld worden maar je ziet op tegen de risico’s van maatwerk. Gezien de geschiedenis van maatwerk softwareontwikkeling nemen we je dat niet kwalijk. Zoals hierboven beschreven gingen projecten vaak mis. De kwaliteiten van low-code, samen met een voorspelbare werkwijze, zorgen er echter voor dat je precies weet wat je gaat krijgen. Meer over onze werkwijze lees je in Visualisatie en ontwerp. Twee handen op één buik. - Overzicht applicatielandschap
Je raakt het overzicht kwijt in je applicatielandschap. Met low-code haal je een platform in huis waar je stap voor stap al je maatwerk op onder kunt brengen. Je haalt bijvoorbeeld het maatwerk uit je standaard software (zoals ERP’s), die daardoor vaak direct langer mee kunnen. Ook automatiseer je workflows, om informatie te stroomlijnen. Dit maakt je applicaties niet alleen moderner, flexibeler en beheersbaar, het ruimt je applicatielandschap goed op. - Budget efficiëntie
Je wilt je budget voor softwareontwikkeling beter besteden. Als er op verschillende plekken in je applicatielandschap maatwerk wordt gebouwd, ben je het overzicht na een aantal jaren wellicht kwijt. In de praktijk hebben organisaties vaak allerlei kleine stukjes maatwerk. Door je maatwerk te consolideer op een low-code platform maak je het geheel weer modern, beheersbaar en flexibel.
Onderzoeken of low-code bij jouw organisatie past?
Wij hebben jarenlange ervaring met het Mendix low-code platform en helpen je graag de juiste keuze te maken. Vraag een kosteloos consult aan.