Brengt low-code mijn IT-afdeling toegevoegde waarde?

Low-code, een term die we steeds vaker tegenkomen, én een oplossing waar in eerste instantie niet gelijk aan gedacht wordt. Maar brengt low-code jouw afdeling ook toegevoegde waarde? Wellicht.  De techniek heeft namelijk veel te bieden en de toepassingen zijn eindeloos. Maar welke mensen heb je nodig om met een low-code platform als  Mendix aan de slag te gaan? En op welke toegevoegde waarde kan je rekenen?

Low-code toegevoegde waarde

IT-afdeling het afvoerpuntje van de organisatie?

Het beeld van de IT-afdeling is vaak niet direct positief. Je herkent vast het volgende, collega’s komen meestal met problemen aan je bureau staan en verwachten a la minute een oplossing. Als IT professional wordt verwacht dat je een grote goocheldoos hebt waarmee je alle problemen “on the spot” kunt oplossen. Wanneer je uitlegt dat het proces niet zo eenvoudig werkt, vraagt men toch regelmatig naar voortgang en resultaat. Uiteraard is bovenstaand voorbeeld enigszins gechargeerd, maar in de basis komt het negatieve imago van een traditionele IT-afdeling vaak voort uit onbegrip voor de complexiteit van het vak. Issues staat hier vaak centraal. Niet geheel onlogisch, een leek legt vooral de focus op het probleem, zonder daadwerkelijk inzicht in het proces en de algehele ondersteuning.

Voldoende wederzijds begrip?

Een groot deel is afhankelijk van wederzijds begrip. De gebruikers zien vaak niet wat er allemaal speelt binnen de IT-afdeling, hebben geen idee hoeveel werk het is om alle systemen die gebruikt worden in de lucht te houden. Daarnaast kijkt een gebruiker vanuit een heel ander perspectief naar een IT-oplossing. Andersom legt een echte techneut (te) snel de focus op technische oplossingen,  wat vaak niet een oplossing is voor het onderliggende probleem. Het zijn twee werelden die opereren voor dezelfde organisatie maar mijlenver uit elkaar liggen als het aankomt op wederzijds begrip. Terwijl beide partijen wél nodig zijn om toegevoegde waarde te creëren. 

Hoe kan low-code bijdragen aan deze uitdaging?

Eén van de belangrijkste componenten bij een succesvolle toepassing van een low-code platform als Mendix, is de samenwerking tussen de business en de IT. De grafische vorm van modelleren, de business uitdaging en de techniek komen op natuurlijke wijze samen binnen low-code. Het gebruik van een low-code platform zorgt ervoor dat de communicatie verschuift van de techniek naar het proces. De gesprekken gaan ineens over “waarom” zaken moeten worden opgelost, waarna de vertaling naar “hoe” in een paar simpele stappen wordt bereikt. Traditionele programmeurs worden over het algemeen gewaardeerd om hun hard-skills en wat minder om hun soft-skills. Niet voor niets wordt voorgang vaak gemeten aan de hand van functiepunten. Wanneer de hobbels die iedere project kent vanuit één perspectief worden bekeken, ontstaat er vanzelf meer begrip voor ieders toegevoegde waarde.

Hoe pak ik een transitie naar low-code aan?

Laat ik beginnen met aan te geven dat low-code geen volledige vervanging is van programmeren. Een transitie is een proces die veel verder reikt dan de keuze voor low-code. Mens, middelen en organisatie moeten hiervoor op elkaar worden afgestemd. Dit is geen eenvoudige taak. Wij zeggen altijd; laat de successen voor zichzelf spreken! Hiermee bedoelen we, ga het gewoon doen. Breng voor een breed gedragen software oplossing business en IT bij elkaar. Zo ontstaat toegevoegde waarde. Wees niet te bang om professionals te vragen om de hulp die nodig is voor het behalen van een succes. Bij Simplylogic werken wij dagelijks samen met onze partners op het snijvlak van business en IT. Wij helpen onze partners dan ook graag bij alles wat er nodig is om projecten tot een succes te maken.

Het succes van het project zal leiden tot meer hulp vragen vanuit de business gedreven op waardering en erkenning.

 Weten wat we voor u kunnen betekenen?

Onderzoeken of low-code bij jouw organisatie past?

Wij hebben jarenlange ervaring met het Mendix low-code platform en helpen je graag de juiste keuze te maken. Vraag een kosteloos consult aan.

Onderzoeken of low-code bij jouw organisatie past?

Wij hebben jarenlange ervaring met het Mendix low-code platform en helpen je graag de juiste keuze te maken. Vraag een kosteloos consult aan.