Legacy software uitfaseren. Hoe werkt dat?

Legacy software is een probleem waar veel organisaties mee te maken hebben. Het staat voor verouderde software. Software die ooit in gebruik is genomen en niet meegegroeid is met de processen, mensen en tijd. Misschien bestaat tegenwoordig de behoefte aan een mobiele variant van dezelfde applicatie of zijn er nieuwe functionele wensen? Of draait de software op verouderde infrastructuur, waarvan de oplopende kosten steeds meer een doorn in het oog zijn? Legacy software is dus software aan het einde van haar levenscyclus. Uitfaseren is dan de oplossing, maar je gebruikers kunnen het eigenlijk niet missen. 

 Legacy software uitfaseren. Hoe werkt dat?
Verouderd ERP-systeem

Regelmatig praten we met organisaties over precies dit onderwerp. Zo spraken we laatst een organisatie die beschikt over een sterk verouderd ERP-systeem. Letterlijk een applicatie met een zwart scherm, witte letters en bediening met het toetsenbord. Kent u ze nog? Hoewel echt niet meer van deze tijd, kan de kernfunctionaliteit nog best voldoen. Datzelfde gold voor de applicaties die aan het ERP gekoppeld waren, bijvoorbeeld om documentstromen te faciliteren. Het doet wat het moet doen, maar de gebruikersinteractie is inefficiënt en doorontwikkeling praktisch onmogelijk. Daarnaast zijn de kosten om de boel in stand te houden hoog. Omdat het zo’n enorme klus lijkt dit probleem op te lossen wordt dit in veel organisaties lang uitgesteld. Daar wordt het probleem vanzelfsprekend alleen maar groter van.

ERP maatwerk

Wat is er dan aan te doen? Groot denken, klein beginnen! Zo is er vaak maatwerk in een ERP gebouwd. Ook bevindt zich rond een ERP vaak andere verouderde software. De functionele scope daarvan is meestal beperkt, maar wél cruciaal. Bijvoorbeeld een workflow in een orderproces of het verzenden van bepaalde (geëxporteerde) informatie. Door eerst deze onderdelen van het applicatielandschap uit te faseren, wordt het ERP uitgekleed. Een andere optie daarvoor is dat vrijwel ieder ERP onderdelen bevat die prima buiten het ERP geplaatst kunnen worden. Hiermee versimpel je het uitfaseren of vervangen van het ERP.

Mendix als applicatieplatform 

Wat is er voor nodig? Allereerst een technologie om de oplossing mee te realiseren. Het Mendix applicatieplatform is voor dit soort vraagstukken de technologie bij uitstek. In korte tijd bouw je moderne, flexibele applicaties die kunnen worden gekoppeld aan de rest van je applicatielandschap. En als je daar eenmaal mee begonnen bent zul je zien dat er tal van andere processen in je organisatie zijn waarin het platform van waarde kan zijn. Dingen die net een stukje beter met behulp van slimme software. Lees meer over software slim vernieuwen. 

Waarde maximaliseren

Maar alleen technologie maakt niet het verschil, daar is namelijk ook een werkwijze voor nodig. Hoe maximaliseer je de waarde en creëer je draagvlak ? Door eerst een goed ontwerp te maken, samen met de eindgebruikers. Beginnen bij het proces dat ondersteund moet worden en daarna pas hoe de te realiseren applicatie moet werken. Door dit visueel te maken. Over dit onderwerp schreven we een whitepaper, dat je hier gratis kunt downloaden. Wanneer het ontwerp staat kun je beginnen met de realisatie. Ieder project heeft te maken met voortschrijdend inzicht en veranderende omstandigheden, eisen en wensen. Daarom loont het om een agile methode als SCRUM te hanteren. Hiermee blijf je tijdens het bouwproces flexibel, zonder de business case en het einddoel uit het oog te verliezen. Kortom: groot denken, klein beginnen, snel starten, flexibel blijven.