Mendix platform: je applicatielandschap versimpelen

In ons vorige blog kan je lezen hoe je slim software vernieuwt binnen  Mendix. Door gebruik te maken van een applicatieplatform als Mendix bouw je razendsnel moderne applicaties. Maar je begint natuurlijk niet uit het niets te bouwen. Een goed ontwerp is het halve werk, en ook bepalend voor een kwalitief eindresultaat. Niet voor niets starten we met iedere applicatie bij de ontwerpfase waarbij het visuele ontwerp centraal staat. Vervolgens kun je met een agile werkwijze, bijvoorbeeld SCRUM, flexibiliteit in het ontwikkelingsproces houden. Maar wat doe je zodra je applicatie live is? Hoe zorg je voor een flexibel applicatieplatform waarmee makkelijk gewerkt kan worden?

Mendix applicatieplatform: snel ontwikkelingsproces

Een applicatieplatform biedt allerlei voordelen ten opzichte van traditioneel programmeren. Dit komt door een belangrijk verschil: met een applicatieplatform wordt niet geprogrammeerd, maar gemodelleerd. De ontwikkelaar maakt dus software door modellen te tekenen (denk aan flowcharts). Hierdoor gaat het ontwikkelingsproces gemiddeld zo’n 10 keer sneller. Ook is de samenwerking met de eindgebruikers vele malen makkelijker, want een model is goed leesbaar en code is dat voor de meeste mensen niet. En die eindgebruikers heb je nodig, want zij weten het beste wat de organisatie nodig heeft om écht efficiënter te werken.

Mendix applicatieplatform: strategische keuze

Wat ons betreft is het een strategische keuze om met een applicatieplatform te gaan werken. Daarmee bedoelen we dat je ervoor kiest om zoveel mogelijk maatwerk binnen je organisatie op één platform onder te brengen. Stap voor stap uiteraard. In veel organisaties zien we dat er allerlei soorten maatwerk zijn ontwikkeld: ingebouwd in het ERP of een andere standaardapplicatie, of losstaande applicaties in verschillende programmeertalen. Het consolideren hiervan (samenvoegen en uitbouwen) op één platform heeft allerlei voordelen. Je maakt de business case steeds beter, want je voegt steeds meer waarde toe, terwijl de terugkerende kosten in veel gevallen gelijk kunnen blijven. Ook zijn er geen verschillende programmeurs meer nodig voor doorontwikkeling of onderhoud, want alles is op één platform ondergebracht. Het borgen van kennis verloopt daardoor effectief en de samenwerking tussen de ontwikkelaar en de organisatie ook.

Mendix applicatieplatform: business case als voorbeeld

Gaandeweg krijgt het applicatieplatform dus een centrale rol in je applicatielandschap. Plegt-Vos heeft daar heel bewust voor gekozen en samen maken we dit platform iedere dag waardevoller. Een voorbeeld van een applicatie die we hebben gerealiseerd is ALFA, waarmee het bestelproces is geoptimaliseerd. Inmiddels draaien er echter talloze applicaties op het platform, die zowel met elkaar als met de buitenwereld communiceren. Is er een innovatief idee met een goede business case? Dan wordt de ondersteunende applicatie gebouwd in Mendix. Is er maatwerk nodig om een proces beter te ondersteunen? Dan wordt deze in Mendix gerealiseerd, en wordt er zo nodig gekoppeld met de reeds aanwezige applicaties.

Zo faciliteert IT een innovatieve organisatie, dankzij een modern applicatieplatform en een slimme werkwijze.

Vragen over de mogelijkheden binnen Mendix? Over de vernieuwing of ontwikkeling van jouw applicatie? Stel je vragen binnen een gratis en vrijblijvend consult.