Visualisatie en ontwerp. Twee handen op één buik

Twee handen op één buik. Deze uitdrukking staat voor twee personen die bijzonder goed met elkaar overweg kunnen. Vrienden. Sparringpartners. Ze dagen elkaar uit en vullen elkaar aan. Binnen softwareontwikkeling gebruiken wij vaak dit soort metaforen. Want, we houden ervan de veelal complexe taal simpel te maken. Of beter gezegd, een complex proces simpeler in beeld te brengen. Zonder visualisatie geen effectief ontwerp. Daarom is de ontwerp-sessie voor ons een cruciaal startpunt binnen de projecten. Waarom? Tijdens deze sessie wordt in één oogopslag het proces inzichtelijk gemaakt. Zo weet je als opdrachtgever precies waarin je investeert.

Softwareontwikkeling: welke informatie wordt gevisualiseerd?

Een goed begin geeft moed en zin. Om effectief te kunnen visualiseren starten we met inventariseren. Oftewel, het filteren en samenbrengen van de juiste informatie. Allereerst bekijken we bedrijfsdoelstellingen en strategie. Vervolgens leggen we focus op gebruikers, informatiestromen en het applicatielandschap van een organisatie. Zodra we dit soort informatie in kaart hebben gebracht, hebben we een helder beeld van wat we gaan ontwerpen. Door middel van visualisatie schetsen we een scenario van het eindresultaat, waarin de user experience bij een applicatie een belangrijke rol speelt. Door dit visueel te maken, wordt het veel makkelijker om te begrijpen hoe er in de praktijk gewerkt wordt met een applicatie. De eindgebruiker speelt hierin een fundamentele rol.

Softwareontwikkeling: ontwerp-sessie als startpunt

De ontwerp-sessie is het startpunt van de ontwerpfase. Zoals een bouwtekening dat is voor het bouwen van een nieuw huis. Voor ons een belangrijk moment om transparantie te creëren over het proces en het eindresultaat. Tijdens deze sessie letten we erop dat we belangrijke componenten zo realistisch mogelijk in beeld brengen. Zo wordt het in één oogopslag helder hoe werknemer en technologie met elkaar samen gaan werken. We stappen in de schoenen van de gebruiker. Hoe gemakkelijk is het voor een werknemer om met de applicatie te werken? Wat gaat hij of zij ervaren tijdens dagelijks gebruik? En welke uitdagingen verwachten we tegen te komen? Verschillende aspecten van een businesscase komen tijdens een ontwerp-sessie aan bod. Visualisatie helpt ons, en onze opdrachtgever, om efficiënt en doelgericht door dit proces heen te lopen. Tegelijkertijd zorgen we voor een realistisch verwachtingspatroon én een plezierige samenwerking.

Benieuwd wat we tijdens de ontwerp-sessie behandelen?

Van verkenning, ontwerp tot realisatie. Download vrijblijvend dit whitepaper en zie in één overzicht alle stappen. Vragen? We zien ze graag tegemoet.