Waarom zou je kiezen voor een best-of-breed strategie?

Wanneer je een best-of-breed strategie toepast op je applicatielandschap, wat betekent dat dan? Best-of-breed wil zeggen dat je de beste (meest toepasselijke) softwareoplossing kiest voor ieder toepassingsgebied. Bijvoorbeeld een CRM-applicatie van de ene leverancier voor je salesafdeling en een WMS-applicatie voor je warehouse van een andere leverancier. Wat zijn de gevolgen wanneer je kiest om een dergelijke strategie te implementeren?

Waarom zou je kiezen voor een best-of-breed strategie?

Kant en klare oplossingen

Op een hoger niveau zou je onderscheid kunnen maken tussen kant-en-klare software (men noemt dit ook wel Commercial-Off-The-Shelf of COTS) en maatwerk software. Dit is dus een keuze die je moet maken wanneer je concludeert bepaalde software nodig te hebben. Is de functionaliteit die je nodig hebt om je medewerkers en bedrijfsprocessen te ondersteunen te koop? En voldoet het dan aan alle eisen, inclusief de eventueel benodigde flexibiliteit? Dan ligt het voor de hand het product aan te schaffen. Voor een ander vraagstuk herhaal je dit proces. Op deze manier realiseer je een best-of-breed applicatielandschap met voor iedere toepassing de beste match.

Mendix: oplossingen op maat

Is er geen softwareproduct verkrijgbaar dat je medewerkers en processen naar wens kan ondersteunen? Dan is maatwerk de oplossing. Low-code applicatieplatforms zoals Mendix bieden de mogelijkheid om in hoog tempo flexibele applicaties te ontwikkelen. Stap voor stap breng je zoveel mogelijk maatwerk uit je applicatielandschap naar het platform. Zo versimpel je het applicatielandschap én krijgen je medewerkers precies wat ze nodig hebben. Over het versimpelen van je applicatielandschap schreven we eerder een blog, die je hier kunt lezen.

Hoe zit dat met een ERP?

ERP software is sinds de introductie daarvan gepositioneerd als dé oplossing om je gehele bedrijfsvoering te ondersteunen. Het bevat dan ook allerlei modules, bijvoorbeeld inkoop, verkoop, projecten, voorraad en logistiek. Hoewel de leveranciers van ERP software wellicht beweren de beste oplossing voor al deze domeinen te bieden, is het tegendeel meestal waar. Alle softwareproducten, inclusief de modules van een ERP, worden namelijk met bepaalde uitgangspunten ontwikkeld. Het is daarom zeer onwaarschijnlijk dat alle modules van een ERP precies passen bij jouw organisatie. Echter kan het goed zijn dat een bepaalde module van een ERP de perfecte oplossing is voor de processen van een bepaalde afdeling in je organisatie. Door wederom te kijken wat wel én niet past, neem je het ERP en haar modules mee in de afwegingen van een best-of-breed strategie.

Gevolgen voor je applicatielandschap

Wat heeft een dergelijke strategie voor gevolgen? Het betekent dat je in de meeste gevallen meerdere standaardapplicaties krijgt in je applicatielandschap. Al het maatwerk wordt in één of meer applicaties op het low-code applicatieplatform gerealiseerd. De kans is groot dat sommige applicaties met elkaar moeten communiceren. Het is daarom belangrijk om te bepalen welke data waar precies benodigd is en welke integratiemogelijkheden de softwareproducten hebben. Over het algemeen heeft moderne software allerlei mogelijkheden op dit gebied, maar vanzelfsprekend dien je dit wel te onderzoeken. Voor een applicatieplatform als Mendix geldt dat het allerlei integratiemogelijkheden biedt om te kunnen koppelen met andere applicaties.

Mendix: een succesvolle strategie

Uiteindelijk wil je dat je mensen en processen zo goed mogelijk worden ondersteund, om de beste resultaten te realiseren. Software heeft daarin een belangrijke rol. Het ligt dus voor de hand om voor ieder bedrijfsproces, of iedere afdeling, de best passende software te kiezen. Is er een goed passende oplossing te koop als standaardproduct, dan ligt het voor de hand dit aan te schaffen. Cruciaal is wel om te beoordelen of dit product flexibel genoeg is om mee te bewegen met je organisatie. Dat eisen gaandeweg veranderen staat immers vast. Ook is het belangrijk om te bepalen of er indien nodig kan worden gekoppeld met andere applicaties. Is er geen kant en klaar product voorhanden of is dit niet flexibel genoeg, dan is maatwerk met een low-code applicatieplatform zoals Mendix in de meeste gevallen de best practice.

Ontdekken hoe jouw organisatie een best-of-breed strategie kan implementeren?

Plan dan een gratis consult met één van onze experts.